Boken om Berit
Konstvetaren Kristina Maria Mezei har skrivit flera böcker om viktiga konstnärskap. I Knutens hjärta är en bok om Berit Pettersson (1950 – 2014), vars konstnärskap är okänt för en större publik.
Varför skrev du boken?
– Kvalitet ska alltid uppmärksammas, Västerås och Västmanland har relativt få riktigt bra professionella konstnärer, Berit var en av dem. Man kan säga att jag vill göra det okända med hög kvalitet, känt och synligt. Att dokumentera konstnärer är också en tjänst för framtiden, för grundforskningen.
Vad kan en ung konstnär eller konstintresserad person hitta hos Berit?
– Hon är samtida, hennes förhållningssätt med fokus på research är ju mer vanligt bland konstnärer idag. Hon var intresserad av både hantverk och teori och hade en vilja att i ord också kommunicera tankar om det egna måleriet. Det gör att hon når ut.
Finns det något du särskilt uppskattar bland verken?
Resan.
– Jag uppskattar främst de sena målningarna där det privata och personliga svetsas samman med hennes kunskaper om kvantfysiken och de världar vi inte ser med blotta ögat. Målningen Resan är ett exempel. Sedan är många av hennes pasteller alldeles briljanta, de är som slipade diamanter.
Boken är utgiven på Carlsson Bokförlag. Kristina Maria Mezei har inför tryckningen av biografin fått stöd från bland andra Konung Gustav VI Adolfs fond för svensk kultur, Längmanska kulturfonden, Ulla Reimerson KAZ Galleri och Surahammars kommun.
Kristina Maria Mezei är filosofie doktor i konstvetenskap och arbetar som verksamhetsutvecklare för konsten i vården vid Region Västmanland. Hon har skrivit konstnärsbiografier över bland andra Albert Johansson (Kalejdoskop 1984), Bertil Lundberg i Grafikskolan Forum. Arvet efter surrealismen (1995, Signum), Janne Dahl (JHB förlag 2010), Mattias Fagerholm (Atlantis 2008) och Arne Klingborg (Kosmos 2015).
Här kan du köpa boken: